wat doen we

Hotspot hutspot creëert in de wijken levendige hotspots waar tieners graag naartoe komen en zinvol bezig kunnen zijn. De hotspots zijn tijdelijke locaties, gevestigd op plekken waar sprake is van leegstand en braakliggende grond. Ze bestaan uit een moestuin en een binnenruimte met keuken. In de moestuin verbouwen tieners en buurtbewoners (de jongste 10 en de oudste 83!)  samen groenten, fruit en kruiden. Meerdere avonden per week vervult de hotspot de functie van wijkrestaurant. Onder professionele begeleiding koken de tieners een betaalbaar en gezond drie-gangen menu dat ze voor € 8,00 serveren aan de gasten in het restaurant. Naast de producten uit de eigen tuin gebruikt de keuken zoveel mogelijk duurzaam geteelde, seizoensgebonden producten uit de regio. Voordat het restaurant open gaat voor de gasten, eten de tieners, vrijwilligers en kok samen een zelfgekookte, gezonde maaltijd. Alles bij elkaar:

Brengt hotspot hutspot gezonde voeding binnen het bereik van de mensen in de wijk, en biedt een laagdrempelige en sociale eetgelegenheid voor mensen die niet gemakkelijk zelf kunnen koken. Dit bevordert de gezondheid van de wijkbewoners, en helpt mensen met een beperking om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen;

Leren de tieners er dat eten verbouwen en koken leuk, lekker en niet moeilijk is;

Ontstaat er een plek waar buurtbewoners, jongeren en tieners elkaar ontmoeten en leren kennen;

en wordt de betrokkenheid en actieve deelname van mensen in de wijk vergroot.

Kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt er nuttige werkervaring opdoen en ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze o.a. helpt om door te stromen naar een betaalde baan.

Ondersteunt hotspot hutspot haar vrijwillige en betaalde teamleden door educatieve personeelsactiviteiten, het regelen van werkervaringsplaatsen bij sociale partners in de stad en (waar kansen zich voordoen) het regelen van financiering voor passende cursussen en opleidingen;

Biedt hotspot hutspot een leerzame en sociaal verrijkende plek aan stagiaires,

met name uit praktijkonderwijs op VMBO of MBO niveau 1. Deze jongeren komen normaal met stageplek en hun werk niet verder dan de afwas, maar kunnen binnen het hotspot hutspot concept een serieuzere taak krijgen. Zo doen ze meer ervaring op en voelen zich gewaardeerd als volwaardig onderdeel van het team.

Wordt verloedering tegen gegaan en leegstand in de wijk juist benut om een laagdrempelige voorziening aan te bieden;

Spreekt het restaurant-concept ook anderen in en om de wijk aan, waardoor mensen van diverse achtergronden en opleidings- en inkomensniveaus elkaar tegenkomen;

Vormt hotspot hutspot een toegankelijke voorbeeldfunctie voor duurzaam ondernemen (zowel ecologisch, sociaal als economisch) en produceren in wijken waarin dit niet vanzelfsprekend is.

Biedt de aanwezigheid van hotspot hutspot ook andere spelers in de wijk kansen voor de ontwikkeling van activiteiten voor en door wijkbewoners, waardoor de zelf- én samenredzaamheid van de mensen in de wijk wordt vergroot.

Hotspot hutspot is in veel opzichten een pionier door stadslandbouw letterlijk op de stoep en tussen de flats te plaatsen en er op zo’n grote schaal buurtbewoners en tieners bij te betrekken. Met de wijk als startpunt en voedsel als thema, vormt het concept een kapstok waar een heel scala aan doelstellingen, doelgroepen en activiteiten aan gekoppeld kunnen worden. De integrale aanpak maakt dat elk besteed uur zich op meerdere fronten uitbetaalt in maatschappelijke en economische meerwaarde.