wat is hotspot hutspot?

we zijn een hotspot voor de wijk en de stad, een plek waar je graag wil zijn. we gebruiken ‘hutspot’ (eten) als middel. dit doen we aan de hand van de sdg’s : sustainable development goals, oftewel de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. ons hoofddoel is iedereen die meehelpt bij onze hotspot hutspot restaurants verder te krijgen en dromen uit te laten komen, dat doen we door een goede tijd met elkaar te hebben, je naar opleidingen verder te krijgen, of naar werk, zodat je het zelf verder onafhankelijk allemaal redt, en dingen doet waar je blij van wordt, want dan houd je het ook vol.

geen armoede. als je als vrijwilliger bij ons binnenkomt, houden we een intakegesprek, maar ook al kokende voeren we vaak goede gesprekken. daarbij wordt duidelijk of de vrijwilliger dromen heeft. sommige vrijwilligers durven [nog] niet te dromen, vaak omdat de persoonlijke basis niet op orde is. daar gaan we dan eerst mee aan de slag. van facebook oproep voor een goed bed, of een koelkast, tot het inzetten van een specialist om financieel overzicht te krijgen, helpen bij ingewikkelde formulieren en meer. voor gasten in ons restaurant: heb je geen geen geld om wat voor reden ook? we staan graag voor je klaar, kom gratis eten. geen moeilijke vragen, geen gedoe met formulieren. indien nodig geven we je ook nog een tas brood, groente, fruit, en vlees mee, zolang als nodig. we dagen je uit om mee te komen doen. armoede is namelijk meer dan geen geld hebben, het is vaak ook niet [meer] de creativiteit hebben om mogelijke oplossingen te vinden, of het gebrek aan netwerk daarvoor, we helpen je graag verder.

weg met honger! in de steden waar we werken doen we er alles aan om te zorgen dat niemand zonder een gezonde warme maaltijd hoeft te zitten. geld of geen geld. dat doen we zo duurzaam mogelijk, we redden heel veel vlees, groente en meer van de vuilnisbak, wat nog lekker en veilig is om te eten. we werken zoveel mogelijk naar de schijf van vijf, voor thee betaal je bij ons het minst, en het water krijg je gratis. hoe meer suiker in je drankje hoe duurder het is. streekproduct: wat we niet gratis krijgen proberen we zo lokaal mogelijk in te kopen .

hotspot hutspot knokt er voor dat welzijn de nieuwe welvaart wordt. je goed en gezond voelen is veel belangrijker dan de nieuwste telefoon of flatscreen hebben. werk doen waar je blij van wordt , is heel veel waard. meedoen is winnen. zoveel rugzakjes bij hotspot hutspot en dingen waar je dacht dat je dat niet kon. wij kijken naar wat je wel kan.

lekker leren. hotspot hutspot is een plek met alleen maar gemotiveerde leerlingen, en anders mag je gewoon thuisblijven. als je gemotiveerd bent leer je veel makkelijker. we moeten toe naar een leerrecht in plaats van een leerplicht. en.. leren doe je niet alleen op school, maar ook van elkaar. daarom is het zo mooi dat iedereen vanaf 10 jaar mee mag doen. speciale aandacht verdient de groep mbo1 en mbo2 stagaires. zij moeten nog leren werken, en vergen voor een commercieel bedrijf vaak te intensieve begeleiding, we krijgen jaarlijks veel meer aanmeldingen voor stages dan we kwijt kunnen om goed te begeleiden. als deze groep niet de kans krijgt te leren werken, dan creeren we een nieuwe generatie laagopgeleiden die in een uitkering belanden. hotspot hutspot is een fijne plek voor mensen die nog niet goed nederlands spreken, zoals statushouders, het werk op de vloer helpt concrete dingen te benoemen in het nederlands. omdat we met heel veel culturele achtergronden en talen op de werkvloer staan, leer je sneller nederlands dan bijvoorbeeld in een klas met alleen maar statushouders uit syrie. de taal spreken is toch echt het belangrijkste om goed in te burgeren, en de meest duurzame weg naar werk. al onze betaalde betaalde krachten zijn ook erkend leermeester.

iedereen is even veel waard. we gaan nog een stap verder bij hotspot hutspot. je mag gewoon zijn wie je bent bij ons, jong en oud, en we zullen je als gelijke behandelen. het gaat ons niet om waar je vandaan komt, maar waar je naar toe wil. natuurlijk betekent dat niet we iedereen het zelfde behandelen, we geven iedereen wat ie nodig heeft om zich goed te voelen. dat kost bij de één meer energie als bij de ander. alle vrijwilligers krijgen de zelfde vrijwilligersvergoeding, alle betaalde krachten verdienen hetzelfde. 

water. dat krijg je gratis bij de hotspot hutspot restaurants, gewoon uit de kraan, want dat is prima water. flesjes water en het plastic en transport wat daar bij komt kijken, is natuurlijk onzin. water is een belangrijk onderdeel van de schijf van vijf, daarom voegen wij ook heel bewust ijs toe aan onze dranken. wateroverlast is een steeds groter probleem in rotterdam, daarvoor hebben we onze tuinen, met zo min mogelijk tegels.

hotspot hutspot zit altijd op plekken waar je niet alles zelf kan beslissen. waar mogelijk plakken we overal zonnepanelen, we werken overal volledig elektrisch en we koken op inductie. als we verlichting moeten vervangen, doen we dat natuurlijk alleen nog maar met ledlicht. de verwarming staat strak geprogrammeerd.

werk wat er toe doet, en economische groei. dat is waar we met onze vrijwilligers naar toe werken. laten zien dat werken leuk, en waardevol is, dat werken loont, voor je portemonnee, voor je sociale contacten, en voor je persoonlijk geluk, je welzijn. als je in de schuldsanering zit lijkt werken geen zin te hebben, omdat je er alleen maar je schulden mee aflost, we gebruiken deze tijd graag om bijvoorbeeld een bbl-opleiding [1 dag per week naar school] te volgen. veel van onze vrijwilligers hebben namelijk geen startkwalificatie. stage lopen is dan je vrijwilligerswerk bij hotspot hutspot. zo kom je er ondanks je fouten uit het verleden, toch sterker uit. leeftijd speelt daarbij geen rol.

industrie, innovatie en infrastructuur: ook dat houd ons bezig, en dat is misschien wel het minst zichtbaar in onze toko. we werken graag samen met met pioniers, een leverancier als jetdrinks in bio frisdranken, plantbased fastfood keten jack bean wisselen we personeel en gedachtes uit. innovatie vindt je ook in onze logistiek: van onze vrijwilligers heeft nog geen 10% een rijbewijs, terwijl het een flinke boost naar werk kan zijn, we hebben daar een mooi plan voor. we geven straks rijlessen terwijl we reststromen ophalen, dubbel doel, halve co2. en die infrastructuur? samen met talentfabriek010 bedienen we de stad vanuit noord, oost, zuid en west..

ongelijkheid is er op vele vlakken, dat zien we als een uitdaging. juist daarom willen we gasten binnen die met een groep kiezen voor een duurzaam culinair menu, maar ook de eenzame oudere voor de voordelige hap. in krootwijk zijn we gestart met 1x per maand een aanschuiftafel, en dat loopt best lekker. inkomens gelijkheid: sommigen worden gekort op een uitkering omdat ze een vrijwilligers-vergoeding ontvangen, daar gaan we strijd voor aan. wij vinden dat niet terecht. er is momenteel veel aandacht voor eenzame ouderen, maar ook eenzaamheid in het algemeen is een stevig issue. 

duurzame steden en gemeenschappen: het feit dat we met onze hotspots leegstand opvullen zorgt al voor meer veiligheid in de wijk, maar we houden ook dat oogje op de buurvrouw of het wel goed gaat, we maken een rondje zwerfvuil, en als we zien dat er gedeald wordt op straat voor ons, gaan we bellen. ieder jaar planten we weer meer fruitstruiken en bomen, en daar zetten we geen hek omheen, het zijn kleine dingen die bijdragen aan een leefbare wijk. kom we gaan even een paar frambozen pikken! we zijn veerkrachtig: we kunnen snel reageren op veranderende omstandigheden, telkens weer, en daarbij hebben we een geweldig netwerk dat ons ondersteunt: bedrijven, gasten en heel veel anderen. supertof! zoals als met onze www.crisiscatering.nl

we werken met bijna 90% foodwaste, maar we gooien nog steeds te veel weg en nog te vaak bij de echte vuilnis, daar hebben we nog wel een klusje aan. weet je wat ook een goed verhaal is? ook op non-food gebied kopen we zo min mogelijk. oma’s oude koffiekopjes gebruiken we gewoon, voor een soepje of de koffie. oude borden en oud bestek, krijgen we van onze gasten, en gebruiken we gewoon door elkaar. in onze restaurants vind je stapels boeken voor jou, zit er wat leuks voor je tussen? neem lekker mee! hebben je boeken over, breng dan! de overhemden voor de bediening zijn een allegaartje uit de kringloopwinkel, maar doordat we ze met ons logo hebben gezeefdrukt, is het toch een geheel. de sociale onderneming talentfabriek010.nl maakte onze schorten en sloven van oude etalagebanners van de we-fashion. met ‘ik was hier’ doen zij onze was. en de aankleding van ons restaurant: sloophout, kringloop en toch sfeervol zolang het de veiligheid en hygiene niet in de weg staat.

alles begint klein. je stopt een zaadje in de grond en er komt een plant uit en misschien wel een vrucht. bij hotspot hutspot zijn we volop met duurzaamheid en het klimaat bezig. dat is toch denk ik ondertussen wel duidelijk? tesla’s en zonnepanelen, biologische groenten of 3sterren beter leven kip daar hebben onze vrijwilligers niet zoveel mee, want dat kan niet als je een uitkering hebt. en juist daarom is hier volgens ons nu de grootste slag te slaan. kijken hoe je leven goedkoper kan, je meer geld over houdt, en het ook nog es goed voor het klimaat is. dat krijgen ze mee in een creatieve omgeving als hotspot hutspot. dat prikkelt en enthousiasmeert. 

het leven onder water: wat heb je daar nou mee te maken als hotspot hutspot ? vis is een prachtproduct. het wordt ook door alle culturen gegeten, dat is fijn voor de grote groep halal eters die we ook vaak te gast hebben. als wij vis kopen gebruiken we daarvoor de viswijzer, en dan kiezen we voor vis die niet overbevist is en met uitstreven bedreigd, zoals de meeste tonijn en paling dat is. en we kiezen voor vis die zo lokaal mogelijk is. haring, mosselen of vis met het fsc of msc label, en in het seizoen, dus niet als ze kuit hebben. we vragen groothandels als sligro en schmidt zeevis hier eerlijker, en transparanter over te zijn. onze schoonmaakmiddelen die toch ook in het water belanden hebben echt nog de nodige aandacht nodig, dat is ingewikkeld. we doen ons best.

als we groente en fruit kopen, dan doen we dat zoveel mogelijk in het seizoen, zo lokaal mogelijk. en verder.. gebruiken we de groente en fruitkalender app van milieu centraal. zoals ze zelf zeggen: praktisch over duurzaam. op dit moment zijn wij nog op zoek naar een nieuwe imker voor onze eigen honing, we hebben nog plek voor meer kippen, en als je nou houdt van kadootjes geven: fruitbomen en struiken maken we altijd plek voor. lekker, goed voor je gezondheid, en goed voor het milieu.

“Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en creëer op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en open instellingen. “ zo luidt de hele tekst. dat is waar wij voor staan. als het nodig is gaan we echt de strijd aan met het systeem, en daar hebben we echt vaak wel goede hulp bij. hoe krijgen we onze mensen verder, en wat kan er wel ondanks het systeem, en waar kunnen we invloed uitoefenen om het systeem in het belang van zijn burgers goed te laten functioneren?

wij hebben jouw talent nodig om deze doelen te realiseren. vertel het verder, deel het. wij hebben dit niet uitgevonden, we zijn gewoon een heel klein puzzelstukje. doe mee als mens, overheid, fonds, instantie en bedrijf. 

sdg nederland

sdg internationaal