KRO Brandpunt: hotspot hutspot

Voormalig criminelen, straatschoffies en ex-verslaafden koken voor een betere wijk

Door Alje Kamphuis en Klaas den Tek
09 Mei 2016 in Brandpunt

 

Rotterdam is de armste stad van Nederland. Volgens de nieuwste cijfers van het CBS leeft één op de vier kinderen er in armoede. Er is hoge werkloosheid, veel eenzaamheid onder ouderen en jonge, vaak allochtone, kinderen vinden moeilijk aansluiting bij de maatschappij. In de restaurantjes van Hotspot Hutspot wordt gekookt om die segregatie tegen te gaan.
We proberen die verschillende groepen juist met eten dichter bij elkaar te krijgen.

Bekijk hier de uitzending

Wie de restaurants van Hotspot Hutspot bezoekt, komt van alles tegen. Straatschoffies die staan te koken, een ex-verslaafde die de kinderen in de keuken begeleidt, werkloze Rotterdammers die in de moestuinen groente verbouwen voor het menu, maar ook vrijwilligers die zich graag voor hun wijk inzetten.

In Hotspot Hutspot werken vijftien verschillende nationaliteiten. Alles draait om eten. De groente wordt verbouwd in eigen moestuinen. Het eten wordt vervolgens in het restaurant bereid en ’s avonds kunnen buurtbewoners terecht voor een goedkoop menu. Ze kunnen met elkaar gezond eten in achterstandswijken waar de shoarmatenten en snackbars vaak het beeld bepalen.

In de reportage van Brandpunt drie hoofdrolspelers bij Hotspot Hutspot: Bob Richters, Barry Greeve en Khalid ben Souni.

Bob Richters – initiatiefnemer

In de wijken waar we met Hotspot Hutspot actief zijn, leven de mensen vaak langs elkaar heen. Er zijn veel verschillende culturen en de verschillende generaties trekken weinig met elkaar op. Jongeren hebben niks te doen en lopen op straat te klooien. We proberen die verschillende groepen juist met eten dichter bij elkaar te krijgen, met elkaar in contact te laten komen.

Bob Richters is directeur en initiatiefnemer van Hotspot Hutspot:

“We hebben hier veel kinderen uit de wijk die helpen met het eten koken. Zij hebben na schooltijd vaak niks te doen en gaan zich dan vervelen. Hoe mooi is het te zien dat een Marokkaans schoffie de tafel bedient van een alleenstaande vrouw. Dat zijn mensen die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Straks kunnen zij gewoon naar elkaar zwaaien, in plaats van dat die vrouw haar handtasje nog stevig staat vast te houden.”

Barry Greeve

In de koelcel stonden ze met drie koks te snuiven. Ik vroeg: wat is dat dan? Ja, dat is cocaïne. Wil je het een keertje proberen?

Barry Greeve – ex-verslaafde chefkok:

Barry Greeve was eerder kok in sterrenrestaurants. Hij raakte verslaafd aan alcohol en drugs. “In de koelcel stonden ze met drie koks te snuiven. Ik vroeg: wat is dat dan? Ja, dat is cocaïne. Wil je het een keertje proberen? Daar is het eigenlijk begonnen. Op een gegeven moment lag het op de snijmachine. Alleen als je carpaccio of rosbief stond te snijden moest je even uitkijken. Dat het er niet overheen kwam.”

Inmiddels is Barry clean. Bij Hotspot Hutspot staat hij als kok in de keuken. “De stress is weg, de druk is weg en er is hier een goede structuur. Er is hier balans. Dingen mogen fout gaan. Het is allemaal met een knipoog. Ik ben hier nu 4 maanden en het loopt fantastisch.”

Khalid ben Souni

Een heel andere wereld dan luieren tot 4 uur en dan met wat handeltjes geld verdienen.

Khalid ben Souni, vrijwilliger:

Khalid ben Souni was drugshandelaar en zat in de gevangenis. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rails. “Het begin is het aller moeilijkst: die switch van A naar B. Ik had er genoeg van. Echt! Nu is het gewoon wonden likken. Je verleden achter je laten en werken aan je toekomst. Het is gewoon keihard werken. Een heel andere wereld dan luieren tot 4 uur en dan met wat handeltjes geld verdienen. Snap je?”

Khalid vervoert de groente voor Hotspot Hutspot en hij houdt de straatschoffies in het gareel. Hij wil zijn leven op orde krijgen. “Je doet wat je kunt. En je wordt bij Hotspot niet afgerekend op wat je niet kunt. Je wordt hier uitgenodigd en komt niet binnen met een stempel op je hoofd. Je proeft dat je een meerwaarde bent voor het team.”

De personen die in het straatbeeld verschijnen hebben, naar ons bekend is, geen enkele band met drugshandel en/of drugsgebruik. Mocht deze onjuiste associatie gelegd worden door kijkers dan betreuren wij dat ten zeerste.

Eindredactie Brandpunt

Alje Kamphuis | VERSLAGGEVER
@aljekamphuis | Alje.Kamphuis@kro-ncrv.nl

Klaas den Tek | REDACTEUR
Klaas.denTek@kro-ncrv.nl | @TekKlaas