“U wilt mij zeker wegsturen?”

#kleinrdam

Deanisia (21)

Gesloten kwam ze rond de jaarwisseling binnen. Ruzie dreigde soms of ze kookte in haar eigen hoekje met eenvoudige taken, het liefst niet te dicht bij andere mensen en zeker niet met die vervelende kinderen. Als Deanisia haar dag niet had, bleef iedereen nog 50 cm extra uit haar buurt. “Wat wil je worden?” – “Stewardess” -“Nou, zoals je hier nu staat, neem ik wel het volgende vliegtuig.” –“U wilt mij zeker wegsturen?” –“Geen denken aan jongedame, ik wil dat je elke dag bij hotspot hutspot gaat werken alsof je aan het solliciteren bent bij een vliegmaatschappij.”

Ik zou willen dat ik gefilmd had, hoe ze was. In dit half jaar is Deanisia enorm geopend. Tienerjaren die bestonden uit teleurstellingen en aanvallen op haar zelfvertrouwen door schoolwisselingen, vechtpartijtjes en veel straf maken steeds meer plaats voor succeservaringen. Een collega zegt: ”Jij hebt echt veel meer zelfvertrouwen gekregen sinds je bij hotspot hutspot bent.” Ze antwoordt:”Dit is ook voor het eerst dat ik leuke collega’s heb.”

Toen haar stage afliep, omdat ze haar MBO 1-diploma Horeca-Assistent behaalde bij Zadkine, was ze niet weg te krijgen in de zomervakantie. Twee en soms drie dagen per week, kwam ze weer aangewandeld. De eerste drie minuten van de dag heeft ze nog altijd nodig om haar collega’s van die dag in zich op te nemen en haar plaats te bepalen, maar dan heeft ze de rest van de dag een groot aandeel in de gezelligheid in het restaurant. Nieuwe medewerkers en binnengewandelde kinderen worden nieuwsgierig aan de tand gevoeld en onbewust, maar met respect helpt ze op die manier anderen zich ook vlot thuis te voelen.

“Heeft het gesmaakt meneer? Bent u hier voor het eerst?” Deanisia raakt steeds vaker met gasten in het restaurant in gesprek, en bij wedervragen vertelt ze trots hoe ze ooit begon op het praktijkonderwijs en hier haar mbo1-diploma heeft kunnen halen. Als ze geen andere stage kan vinden, wil ze graag nog een jaar blijven, de opleiding tot stewardess kan ze toch pas vanaf niveau 4 volgen.