klein rotterdam: chefkok

tekst: joke bijl beeld:gewoonbob

Chefkok

Ooit werkte hij als chefkok in gerenomeerde toprestaurants binnen de Arabische wereld. Diploma’s had hij niet behaald, maar inmiddels wel al 25 jaar ervaring in de keuken. Hij had het vak in de praktijk geleerd. Vijf jaar geleden ontvluchtte hij met vrouw en kinderen zijn door oorlog geteisterde land. Op zoek naar een nieuw bestaan voor zijn kinderen. 

Samen gaan we aan de slag deze morgen, Ali en ik. Ik zie hem behendig zijn mes slijpen en volg zijn bewegingen om de kunst af te kijken. We gaan pasta bologese maken en daarvoor moeten heel veel paprika’s gesneden worden. Hij doet mij voor hoe ik dit op een handige manier kan doen en zo raken we in gesprek. Via zijn persoonlijke netwerk is hij bij hotspot hutspot terecht gekomen. Een schot in de roos. 

Inmiddels kan hij zijn passie voor koken weer kwijt, nadat hij door gezondheidsproblemen uit de running is geraakt. Langere tijd werkte hij in Nederland tussen andere Arabisch sprekende mensen. Daardoor sprak hij op zijn werk nauwelijks de Nederlandse taal vertelt hij mij. Hoewel hij zich inmiddels goed verstaanbaar kan maken ondervindt hij hierdoor toch problemen bij het vinden van nieuw werk. En dat taalprobleem daar wil hij aan werken. Nu is hij bijna dagelijks te vinden in het restaurant in de Jan Meertensflat. Hier kan hij naast het uitoefenen van zijn vak ook werken aan het verbeteren van zijn Nederlands.

Maar Ali komt niet alleen om te leren, hij levert ook een belangrijke bijdrage aan het restaurant als kok. Zo deelt hij zijn recepten vanuit zijn eigen ervaring en cultuur. Op die manier krijgen de bewoners van de Jan Meertensflat meer dan eens een overheerlijk menu uit zijn hand. Vol passie legt hij uit wat hij bereidt en vertelt hij me over zijn eigen eetcultuur. En als kers op de taart mag ik zijn creaties proeven en zet hij een overheerlijke maaltijd voor mijn neus.  Met enige ontroering proef ik zijn maaltijd en ik kan niet anders zeggen dan dat deze man met recht een topkok is. Dank je Ali, het was me een genoegen. #kleinrotterdam

lees hier meer verhalen over onze vrijwilligers