Hoe hotspot hutspot hoop geeft

We laden samen de lege kratten in die terug gaan naar de leveranciers van hotspot hutspot. Dagelijks worden de reststromen opgehaald bij verschillende supermarkten in Rotterdam, waarvan hotspot hutspot weer maaltijden bereidt. Maaltijden voor de bewoners van de Jan Meertensflat, voor het wekelijkse driegangen diner. Maar ook voor de dagelijkse hap die bij zo’n 70 mensen worden bezorgd die anders gewoon geen eten hebben. 

Onderweg naar Rotterdam-Noord vertelt hij zijn verhaal. Open en eerlijk waar hij vandaan komt. Hoe een traumatische ervaring aanleiding was voor het ontstaan van ernstige verslavingsproblematiek. Ik vraag hem hoe dat was voor hem, die periode waarin alles draaide om zijn verslaving. Hij vertelt er over als een periode waarin nog maar één ding belangrijk was en slechts één ding telde. Hoe verslaving je compleet in je greep houdt, tot het moment dat hij gewoon echt niet meer verder kon en eigenlijk niet meer wilde (kon) leven. Terwijl hij dit vertelt zie ik een jongeman naast me zitten die behendig de auto tussen het verkeer manoeuvreert met een gezonde kleur op zijn wangen. Die ondanks zijn nog dagelijkse gevecht een overwinnaar is en weer perspectief kan zien. 

Inmiddels is hij al langere tijd clean en bijna dagelijks bij hotspot hutspot te vinden. Hier draagt hij bij aan de missie van hotspot, werkt hij aan zijn herstel en oefent hij in nieuwe situaties naast het programma wat hij volgt. Ik vraag hem: “Wat is het belangrijkste dat hotspot hutspot jouw heeft gebracht?” Hij denkt even na en antwoord dan vastberaden: “Vertrouwen en hoop.” En hij vervolgt: “Hier mag ik zijn wie ik ben en ondertussen draag ik mijn steentje bij.”  Hij zit het liefst in de auto, onderweg naar leveranciers. Het brengt hem een gevoel van vrijheid, maar ook verbinding met anderen. Want zegt hij, dat is essentieel, in contact blijven met anderen.  En als het even niet zo lekker gaat, dan mag dat ook. Dan is er een luisterend oor, dan is er altijd iemand voor wie je je even niet groot hoeft te houden. 

Inmiddels hebben we een paar kratten ingevroren vlees opgehaald bij Albert Heijn en boodschappen gedaan bij de Lidl, omdat we toch een paar ingrediënten missen. Eenmaal terug bij hutspot sorteren we de ontvangen vleespakketten en bergen ze op in de vriezer. Voor vandaag is de voorraad weer aangevuld en kunnen we tevreden zijn over het resultaat. 

En wat morgen brengt? Wel dat is ook de kracht van hotspot, dat zien we morgen wel weer.  

#kleinrdam

tekst: joke bijl plaatje: @gewoonbob